02-03-08  Binnenbrand 10de verdieping Eisenhowerflat

 

Datum : 02-03
Tijdstip : 21:10 uur
Melding :

Binnenbrand, wasdroger in de Eisenhowerflat

Voertuigen :

Brandweer Sittard - TS2646, TS2647, HW2651

Brandweer Westelijke Mijnstreek - OVD2891

 

Zondag 2 maart werd net na 21:00 uur de totale Kazerne Sittard gealarmeerd voor een binnenbrand aan de Eisenhowerstraat te Sittard. Door de melding en combinatie van het gealarmeerd materieel was al snel duidelijk dat het een brand zou zijn in één van de flats. Melding van de alarmcentrale was ook dat er nog enkele katten in de woning zouden zitten samen met twee honden op de tiende verdieping. De bewoners waren reeds uit de woning en hadden wel de honden al mee naar buiten gekregen. Tevens kwam de informatie dat enkele buren geprobeerd hadden de brand te blussen, maar of dat geslaagd was bleek onduidelijk.

 

Ter plaatse gekomen werd na enig spoorwerk duidelijk dat het de laatste flat was, flat 5. En volgens de huisnummers betrof het incidentadres op de tiende verdieping. Een intensieve spurt naar boven via de trap vergezeld met een touw zette de acties van de aanvalsploeg van de eerste TS in. Boven op de galerij werd het touw naar beneden gelaten voor het ophijsen van de HD-straal. Hierbij werd de aanvalsploeg van TS1 geassisteerd door de aanvalsploeg van de tweede TS. Na goed samenwerken was de slang snel boven. De galerij was al snel ontruimd door de politie tijdens het aanrijden van de brandweereenheden. In de tussentijd hadden de waterploegen van TS1 en TS2 water gemaakt en de stijgleiding van de flat aangesloten.

 

In het appartement was er band uitgebroken op de badkamer in de wasdroger. Hierdoor was er brand-, rook-, en roetschade in de badkamer en de hal. Echter de brand was voor een groot deel al geblust door de buurtbewoners. Deze mensen hadden wel rook geïnhaleerd en is hiervoor met spoed de GGD ter plaatse gekomen. Omdat de brand enkel nog nagecontroleerd diende te worden, werd snel gestart met het zoeken naar de katten in de woning. Na een intensief speurwerk werden twee katten gevonden in de woning, waarvan de helft gewillig mee naar buiten ging. De andere helft is even de kattenbak in geholpen. Dieren in nood kunnen agressief reageren en dat deed deze kater ook. Op aangeven van de bewoners is nog gezocht naar 1 andere kat, enkel is deze niet gevonden. Intussen werd de wasdroger goed gecontroleerd en afgeblust.

 

Stichting Salvage is ter plaatse gekomen en Kazerne Sittard was half twaalf weer compleet terug op de kazerne en verder inzetbaar.