18/19/20 mei 2008 Vreemde geur aan de Oude Markt te Sittard

 

Datum : 18, 19 en 20 mei 2008
Tijdstip :  
Melding :

Dienstverlening, bewoners appartementencomplex ruiken vreemde geur aan de Oude Markt te Sittard

Voertuigen :

Brandweer Sittard - TS2646, HV2676

Brandweer Westelijke Mijnstreek - OVD2891, HOVD2892

RBZL - RAGS+MW, COHA, VC2, Voorlichting

Gemeente Sittard-Geleen - Burgemeester, AOV, Voorlichting

RIVM

 

Een zeer penetrante, irriterende en misselijk makend geur heeft voor veel consternatie gezorgd in en rond een appartementencomplex aan de Oude Markt te Sittard. Verschillende hulpverleningsdiensten zijn bezig geweest om de aard en herkomst van deze geur te ontdekken.

 

Zondagavond (20:00) werd de dienstdoende ploeg gealarmeerd voor een dienstverlening aan de Oude Markt. Volgens de AC Zuid werd men opgevangen aldaar door de melder welke meer informatie had. Ter plaatse werd men inderdaad opgevangen door een bewoonster welke meldde dat men de gehele dag al een vieze, penetrante geur in het gebouw roken. Men kon de geur niet thuis brengen.

 

Nadat een aantal brandweermensen naar binnen zijn gegaan kan daar al snel geconstateerd worden dat er rond de eerste en tweede verdieping een zeer penetrante geur hing, welke irriterend aan de luchtwegen was en misselijk makend. Hierop is meteen het besluit genomen om het gehele pand te ontruimen, de OVD ter plaatse te vragen en uit veiligheidsoverwegingen een 100m terug te trekken. Later op de avond is er opgeschaald naar Grip 1 aangezien het een incident betrof waarbij meerdere diensten ter plaatse nodig waren en deze gecoördineerd moesten worden.

 

Omdat de aard en herkomst van de geur zeer onduidelijk was zijn deskundigen van de milieupolitie alsmede deskundigen op het gebied van verdovende middelen ter plaatse gekomen. Ook dit bracht geen uitkomst. Uiteindelijk is toen besloten de RAGS luchtmonsters te laten nemen en tevens een mobiel laboratorium van het RIVM te laten afrijden.

 

De mobiele meet-, test- en analysewagen van het RIVM is na middernacht ter plaatse gekomen, nadat voor de bewoners allang een bed elders geregeld was. Een team van het RIVM heeft vervolgens het pand betreden en met verschillende middelen verschillende monsters genomen ter

analyse. De analyse ter plaatse kon geen uitsluitsel geven en is besloten het pand via een noodverordening van de burgemeester te sluiten en te laten bewaken door de ME. Maandagochtend zes uur konden de uitgerukte eenheden terug keren naar de kazerne.

 

De metingen van het RIVM zijn vervolgens maandag in Bilthoven verder geanalyseerd. Hieruit is gekomen dat er weinig tot binnen het toelaatbare gebied gevaarlijke stoffen werden gemeten welke gerelateerd waren aan benzineproducten. Dit is pas op maandagavond bekend geworden. Tijdens deze bewonersvergadering is de dienstdoende ploeg weer ter plaatse gekomen om nu geforceerd te ventileren. De geur was immers nog daar. Dit ventileren hielp en vervolgens mochten de bewoners terug naar hun kamers, maar met het advies dat wanneer de geur er weer zou zijn om 112 te bellen. Twee uren later was de dienstdoende ploeg weer retour op de kazerne.

 

Dinsdagavond (18:25) werd alweer de dienstdoende ploeg gealarmeerd voor een dienstverlening aan dit adres en wederom was de geur teruggekeerd. Enkel was nu de geur duidelijk te ruiken op 1 plek. Deze ruimte is vervolgens betreden en werd aldaar de geur in een zeer hoge concentratie geroken.

Via verkregen informatie van bewoners is vervolgens in overleg met de eigenaar van het gebouw besloten om de afvoer van het toilet in deze ruimte goed door te spoelen door een rioolontstoppingsbedrijf. Tijdens deze werkzaamheden werd al snel duidelijk dat de geur niet uit de afvoer kwam, maar door enig speurwerk uit de vloer van de halletje van één vierkante meter. Vermoedens zijn dat door een bepaalde handelingen bepaalde chemicaliën in de cementdekvloer terecht zijn gekomen en deze is gaan uitgassen. Hierop is door de Gemeente een aannemer besteld en hebben brandweermensen met adembescherming de cementdekvloer verwijderd en zijn de "stinkende" brokstukken afgevoerd. Deze brokstukken van de vloer roken duidelijk naar de al bekende geur bij de brandweermensen. De brokstukken zijn afgevoerd vervolgens en het complex geventileerd. Rond de klok van 01:00 mochten de bewoners weer het pand betreden en kon de brandweer inrukken. Kortom een veel omvattend incident waarbij speurwerk verricht moest worden.

 

Deze late vermelding van het incident komt, omdat de webmaster deel uit maakt van de dienstdoende ploeg en dus vele uren ter plaatse in geweest, overdag gewoon heeft gewerkt en geprobeerd heeft de slaap in te halen.

 
 
DSC02125.jpg IMG_2654.jpg DSC02131.jpg
DSC02134.jpg DSC02143.jpg DSC02152.jpg
DSC02161.jpg DSC02171.jpg DSC02191.jpg
DSC02199.jpg DSC02215.jpg IMG_2859.jpg
untitled7.jpg