Brandweer oefent hybride
 
 

Kennisverrijking en uitbreiding. Als brandweerorganisatie loopt men soms achter de feiten aan. De technologische vooruitgang in bijvoorbeeld de automobielindustrie gaat vele malen sneller, dan dat de kennis hierover wordt verspreid binnen de brandweerwereld in Nederland. Terwijl het zeer belangrijk is dat brandweermensen op de hoogte zijn van eventuele risico's bij een brand of technische hulpverlening van nieuwe en moderne auto's.

 

Een zo'n groep nieuwe soort auto's zijn hybride voertuigen. Vele autofabrikanten zijn bezig met het ontwikkelen van voertuigen die een minder nadeliger effect hebben op het milieu dan de standaard auto met enkel een verbrandingsmotor. En vooral deze groep auto's verdienen de aandacht binnen de brandweerwereld.

 

In het kader van Leidraad Oefenen is het bijscholen van brandweermensen een belangrijk punt en is bijscholing over hybride voertuigen iets wat niet achterwege gelaten moet worden. Hierop zijn voor alle oefengroepen van Kazerne Sittard op een drietal oefenavond een oefening ingericht en opgezet over hybride voertuigen, de risico's voor brandweermensen bij deze categorie auto's en hoe om te gaan met als professionele hulpverlener. Met dank aan het lokale Automobielbedrijf Mengelers b.v., dealer in twee merken die hybride voertuigen in het assortiment hebben, Toyota en Lexus.

 

Samen met medewerkers van dit automobielbedrijf zijn een drietal oefenavonden ingevuld met als doel de mensen kennis te laten maken met de "in and outs" over hybride voertuigen. Daarbij werd gekeken naar de techniek, de componenten, veiligheidssystemen en tips over het volledig spanningsvrij maken van de auto's. Deze laatste drie onderdelen werden "live" mogelijk gemaakt, doordat Automobielbedrijf Mengelers een viertal hybride voertuigen tot de beschikking hadden gesteld. Deze auto's (Toyota Prius, Lexus RX400h, Lexus GS450h en de Lexus LS600h) waren zodanig bewerkt door de medewerkers van de werkplaats dat de belangrijkste zaken goed en duidelijk zichtbaar waren. Het zelf ervaren en zien doet immers meer dan het kijken naar een foto of een tekstuele uitleg.

 

De avonden werden als zeer interessant en nuttig ervaren waardoor het doel bereikt was. Hierbij moet wel gesteld worden dat we wel het geluk hebben dat een dergelijke dealer binnen ons verzorgingsgebied ligt en welwillend was voor de medewerking. Onze dank hiervoor.

 

STP80553.jpg STP80554.jpg STP80555.jpg
STP80556.jpg STP80558.jpg STP80559.jpg
STP80561.jpg STP80563.jpg STP80564.jpg