27 juni - 74 meldingen van wateroverlast na tropische bui

 

Datum : 27 juni 2009
Tijdstip

:

17:52

Melding :

74 incidenten van wateroverlast in Sittard en binnenbranden door vermoedelijk blikseminslag

Voertuigen :

Kazerne Sittard - TS2646, TS2647, HW2651, HV2676, PM2686+MSA

Kazerne Geleen - TS2743, PM+MSA

Kazerne Born - TS2643

BRWZL - OVD2891, OVD(P-N)

 

Straten verandert in wilde rivieren, putdeksels die weggeduwd werden door het kolkende water in de riolering, wegdrijvende tuinen, ondergelopen kelders en garages, gestrande auto's in waterpoelen. Zaterdagavond veranderde een deel van Sittard in een tropisch oord, inclusief de tropische bui. Een door het KNMI gewaarschuwde regenbui, stortte langdurig veel hemelwater over een deel van Sittard uit. De stadsdelen en wijken de Kollenberg, Leyenbroek, het Park, de Markt, Haagsittard, Broeksittard, Stadbroek kregen het zwaarst te voortduren.

 

Meest voorkomend waren kelders en garages ondergelopen met veel regenwater tot soms wel aan het plafond tot straten die blank stonden gevuld met een file van gestrande auto's.  Water vanaf de hogere delen van de Kollenberg vulden garages en lager gelegen woonlagen van enkele kapitale villa's aan de Ross van Lennepplein, waarbij de wethouder welke de riolering in de portefeuille heeft niet werd gespaard.

 

Door vermoedelijk blikseminslag ontstonden er twee binnenbranden op de zolders van twee woningen aan de Janekersvaart en was er aanzienlijke schade aan het dak. Er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor, de bewoners konden het ene pand voortijding verlaten, het andere pand was een wijkpunt van ZO Wonen. Op de Johan van Ruytersdreef hoorde buurtbewoners een rookmelder afgaan en hadden hiervoor 112 gebeld. Ter plaatse bleek niemand thuis en er niks visueel waar te nemen. Wel was de rookmelder te horen. Gelukkig konden de bewoners snel door de buren gebeld worden, voordat de voordeur geforceerd moest worden.

 

Op de Tudderenderweg stond tientallen centimeters het water hoog in een hele rij huizen en bedrijfsgebouwen, waaronder een bekende lokale bakker.

 

Doordat de meldingen in rap tempo in hun aantal toenamen is in een vroeg stadium besloten om assistentie te vragen vanuit Geleen en Born, waardoor een groot deel van de brandweer in de Westelijke Mijnstreek actief werden in Sittard. Tot diep in de zondagochtend werd er door de ploegen gewerkt, de laatste eenheid van Sittard was rond 03:00 retour in de kazerne.

RHM_8271.jpg RHM_8276.jpg RHM_8295.jpg
RHM_8307.jpg RHM_8310.jpg RHM_8325.jpg
water-overlast-015.jpg water-overlast-019.jpg