12-06-2007 Middelbrand expeditiegebouw voormalig Philipsterrein, Sittard

 

Datum : 12-06-07
Tijdstip : 02:51 uur
Melding :

Onderzoek naar brandgerucht aan de Dr. Philipsstraat te Sittard.

Bleek binnenbrand te zijn met opschaling naar middelbrand

Voertuigen :

Brandweer Sittard - TS2646, TS2647, HW2651

Brandweer Westelijke Mijnstreek - OVD2891, HOVD2892

Brandweer Parkstad-Limburg (eenheid Brunssum) - TS0740

 
Dinsdagochtend 12 juni werd Ploeg 4 als dienstdoende ploeg samen met de OVD Westelijke Mijnstreek gealarmeerd voor een brandgerucht aan de Dr. Philipsstraat te Sittard. Een alerte buurtbewoner belde de 112-centrale nadat men een brandlucht rook en zwarte rook zag, alleen wist men niet waar het precies vandaan kwam. Hierop werd het materieel voor een eventuele binnenbrand op onderzoek gestuurd. De melder dacht dat het misschien vanaf het voormalige Rosita-terrein kwam.

Rondrijdend door de buurt zag men vanuit de TS2646 iets roken op het oude Philips-terrein. Daar waar in de jaren 80-90 al eerder een complete loods tegen de grond af brandde. Hierop zijn de voertuigen gaan rijden naar de hoofdingang om zo het terrein te betreden. Bij aankomst bij het bewuste pand, het expeditiegebouw van de bedrijven op het terrein zag men rook en vlammen uit de ramen komen op de verdieping en de begane grond.

Tijdens de eerste verkenning bleek een stapel lege pallets, pallets met verpakkingsmaterialen etc in brand te staan in de hoge loods. De vermoedens van de politie waren dat eventuele inbrekers deze brand gesticht hadden. Door het inzet van twee kanten, TS2646 aan de voorkant en de gealarmeerd TS0740 van Brunssum aan een zijkant was de vuurhaard snel onder controle en konden de werkzaamheden beginnen om het pand verder te verkennen en de compacte vuurhaarden uit elkaar te trekken. Hiervoor is de tweede TS van Sittard, de 2647, gealarmeerd voor extra mankracht. Dit omdat de bezetting van de TS0740 als pilot uitrukt met 4 personen.

Door gebruik te maken van de elektrische heftruck elders in het pand, welke nog intact en inzetbaar was, werden de beschadigde pallets met materialen en andere verbrandde producten uit elkaar gehaald en naar buiten verplaatst. Daar werden deze dan verder afgeblust. Dit alles in combinatie met de rijkunsten van een van de brandwachten in Ploeg 4 zorgde ervoor dat het karwei bijtijds klaar was en de voertuigen rond zeven uur weer op de Kazerne Sittard waren. Was de brand in een later stadium ontdekt dan was de schade vele malen groter en waren de manschappen van Kazerne Sittard en haar omgeving langer in de weer geweest.
 

 

160607_05.jpg 2.jpg 3.jpg
Binnenbrandmiddel_dr_philps.JPG STP80408.jpg STP80411.jpg
STP80414.jpg STP80432.jpg