27-01-08 Woningen geëvacueerd na verzakking

 

Datum : 27-01-08
Tijdstip : 14:06 uur
Melding :

Waterlekkage leidt tot verzakking huizen in de Curiastraat te Munstergeleen

Voertuigen :

Brandweer Sittard - TS2646, HV2676

Brandweer Westelijke Mijnstreek - OVD2891

Gemeente Sittard-Geleen -  AOV en Voorlichting

 

Tijdens het bekijken van de Kčnjeroptoch in Zitterd, werd de dienstdoende ploeg van Kazerne Sittard gealarmeerd voor een dienstverlening aan de Curiastraat te Munstergeleen. De melding van de AC Zuid was dat ten gevolge van een waterlekkage er enkele scheuren waren ontstaan in een huis aldaar.

 

Ter plaatse gekomen waren er duidelijke horizontale scheuren in de gevel van een rijtjeshuis waar te nemen. Tevens was de stoep opengebroken waar een gat was gegraven en de waterleiding bloot lag, verder was er een soort hol ontstaan in de richting van de huizen. Deze waterleiding was gerepareerd na een lekkage in de nacht van zaterdag op zondag. Tijdens het op onderzoek uit gaan van de bevelvoerder werd al snel duidelijk dat de situatie precair was. Binnen in de woningen waren ook duidelijke scheuren te zien in de woonkamer. Dit duidde op het feit dat de woningen aan het verzakken waren, vermoedelijk als gevolg van de weggespoelde aarde onder de funderingen van de woningen.

 

Door deze constateringen heeft de bevelvoerder de OVD, Politie en de Gemeente Sittard-Geleen op de hoogte gesteld en zijn vertegenwoordigers van deze diensten ter plaatse gekomen om verdere plannen te trekken. Hierop is besloten om van drie huizen de gezinnen te evacueren en deze voor de nacht ergens anders onder te brengen. Morgen, maandag, zal verder onderzoek moeten plaatsvinden om de oorzaak van de verzakking op te sporen en de eventuele schade op te meten.